Yggdrasil

I samarbejde med Niels Glenhammer

Udsmykning til Byrummet i Stoholm - efterår 2020.
Bestilt efter ønske: Verdenstræet, Livets træ, Yggdrasil, nordisk mytologi, sort, grå,.....

 

 
Yggdrasil / Verdenstræet * 200cm x 240cm * Akryl på træplader. Udført i samarbejde med min søn Niels Glenhammer Vestergaard * Efterår 2020.Hænger i "Byrummet" i Stoholm.
 
 
 

Work in progress - Norners og dragers verden.

 
Detalje fra udsmykningsopgave med nordisk mytologi og verdenstræet Ask Yggdrasil som tema.

 

Yggdrasils rødder med Hel og Naglfar. Akryl, blyant, kul etc. etc... på træplader. Udsnit ca. 100cm x 200cm


Vi gjorde os nogle tanker og formede et symbolsk billede af fragtmenter fra fortællingerne i den nordiske mytologi. Et kort over guders, menneskers og jætters verden - sådan som vi opfatter den.

Jætterne bor i Udgård, hvor der hersker kaos og troldom og mærkelige ukontrollérbare tilstande. Menneskerne bor i Midgård, hvor der hersker en vis orden. Guderne bor i Asgård og opretholder orden og beskytter menneskerne mod kaoskræfterne, der konstant truer med at ødelægge Asgård og guderne - og dermed Midgård og menneskers verden. 

Billedet skulle hænge på en sort baggrund og vi valgte udgangspunktet med mørket, kaos og jætterne yderst. Yggdrasil som en celle eller et æg med rødder og grene, der rækker armene ud mod det omgivende kaos, hvorfra det suger næring. En beskyttende ring blev lagt udenom Midgård. Øverst Asgård og nederst dødsriget, hvor Hel regerer. Ringen er slagmarken, hvor kampen mellem lys og mørke, orden og kaos, liv og død foregår. Alt sammen en kamp mellem løgn og sandhed!

 

 Yggdrasil - Verdenstræet, træet midt i verden i Byrummet i Stoholm

 

 

Byrummet i Stoholm:  Yggdrasil / Verdenstræet * 200cm x 240cm * Akryl på træplader. Udført i samarbejde med min søn Niels Glenhammer Vestergaard

 

23. nov. 2020

Da jeg i formiddags vovede mig over i atelieret for at færdiggøre regnbuen i Yggdrasil-projektet, stod en regnbue smukt over mit atelier på Enggaarden. Regnbuebroen Bifrost, der forbinder menneskers og guders verden. Et symbol på forbindelsen mellem vore individuelle liv og den store kollektive bevidsthed.Galleri IC på Enggaarden * Tastumvej 20 * Stoholm

  

Atelieret - kisten er ankommet. Den skal indgå i et udsmykningsprojekt udført sammen med 11 andre lokale kunstnere. Initiativtageren er Bedemand Søren Boudigaard, Skive. 

Sammen med projektet Yggdrasil, som ses i baggrunden, kommer den til at danne rammen omkring rejsen "Langs sporet" til "Vejs Ende". Både kisten og Yggdrasil (Universet) symboliserer "Vejs Ende"

 

 Detalje * Øjet i Mimers brønd, Gjallerbroen og Gjallerhornet

 

 

 Detaljer - Hel, Naglfar og Nidhug.

 


23.nov. 2020

I dag nåede jeg til vejs ende med det store maleri og værket er afhentet. Det er planlagt til at hænge på det sorte plankeværk bagerst i det nye "By-rum" i Stoholm - i Vestergade mellem "Best by Henriette" og Stoholm Revisionskontor. Placeringen er super, men udendørs får værket selvfølgelig en begrænset levetid. Det gør lidt ondt.

Min søn på 19 år har været med i arbejdet det meste af vejen. En skøn periode, hvor vi fik talt om filosofi, religion, mytologi og alt det der......  


 

 

Detalje - Odin, ørnen m.m. i Yggdrasils kroneAtelieret den 11. april 2020


Niels og jeg er ved at gøre klar til at arbejde på en bestillingsopgave. Værket skal hænge udendørs. Som udgangspunkt ønsker kunden et motiv, hvor verdenstræet Yggdrasil - Livets træ fra den nordiske mytologi - indgår.

Da jeg for mange år siden frekventerede Skive Seminarium skrev jeg en linjefagsopgave i fagene Dansk og Kristendomskundskab med titlen "Livets Træ". Udsmykningsopgaven sender mine tanker på langfart til fortiden. Hvad fortiden er svanger med og bringer for en dag er svært at forudse.

Om et træ kan der siges så meget. Den rigeste indsigt omfatter både helheden og delen. Både myten og botanikken. I al beskedenhed, mener jeg, at kunstnerens og den visionæres indsigt ofte overgår hele den samlede videnskabs viden. Sammen fylder kunsten, visionen og videnskaben Ginnungagap, det store tomrum midt i verden, midt inde i vor bevidsthed, med liv. At få lov at skue ind i Ginnungagap, tror jeg forudsætter levet smerte og et åbent hjerte. Det er adgangsbilletten til det kollektive ubevidste og at samtale med Gud. Det er at læse i naturens store bog.

----------------

 

"Gid Gud må bevare os fra enøjethed og Newtons søvn!"

(Fragment fra et digt eller en bøn af William Blake)

 

 

Skitser udført i forbindelse med opgaven