En verden af døre ved "Vejs ende"


Kisten

Kisteudsmykningen er udført i forbindelse med bedemand i Skive, Søren Boudigaards bog "Kunsten & Diamanten - løsner op for tabuet om døden". Bogen indeholder skriftlige bidrag fra en lang række personer, om det at skulle herfra en skønne dag, om døden og afslutningen og om tabuet "døden", men også om livet og tiden før døden.

Vi var tolv kunstnere, der fik tilbudt en kiste hver, som vi frit kunne bemale og udsmykke. Kisterne er efterfølgende i billedform blevet anvendt som motiver i en kalender, samt i "Kunsten & Diamanten". Desuden har de været udstillet forskellige steder.  

 

 GlobArt Galleri & Atelier, Stoholm, 22.september 2020

 
Efterår 2020. To opgaver har fyldt min tid på det seneste. En udsmykning Byrummet i Stoholm. Med nordisk mytologi og verdenstræet Ask Yggdrasil som tema. Et symbol på "Vejs ende". Den anden opgave består i udsmykningen af en kiste til eget brug. Også et symbol på at være nået til "Vejs ende".

Dagligt går jeg, min tur langs sporet, ud til vendepunktet ude ved "Vejs ende".
 
 

 Kisten er ankommet til mit atelier. Stoholm d. 31. august 2020. I baggrunden ses begyndelsen til "Yggdrasil". En udsmykningsopgave til Byrummet i Stoholm. Yggdrasil - Verdenstræet, Livets træ og "Universet" er ligesom kisten, billeder på "Vejs Ende".


En usynlig drejebog....


I min forestillingsverden er livet et stort kredsløb. Vi fødes ud af naturen som en del af det store univers ind i det, vi kalder virkeligheden. Vi lever og sætter spor i denne virkelighed en tid lang, for da at dø og igen indgå i den store helhed.

For mig er det at fødes ind i menneskelivet, som at træde ind på en teaterscene, udstyret med en personlig, men skjult drejebog. En indstuderet rolle, der fører mig gennem oplevelsen af mit livs muligheder.
Når disse muligheder er gennemlevet og udlevet, dør jeg. Da går jeg ud gennem den dør, jeg kom ind igennem. Ud i den store virkelige virkelighed med erindringen om alt det, jeg oplevede af lys og mørke. Begge dele som hinandens forudsætninger. 

Uden kontraster, intet liv. Derfor valgte jeg at udsmykke min kiste med:


"En verden af døre ved Vejs Ende"!
 
"Mellem den varme gule farve af mættet lys, den fornemmeste af dem alle - og den blå som den sidste, der opsluges af mørket, vokser livet frem.
Forårets og sommerens grønne i det tiltagende lys. Fortættet og afløst af efterårets røde, orange og gyldne toner, der lyser op som åbne porte til evigheden. Den uendelige fortælling om mætningen med gult og blåt, mellem lys og mørke.
En skatkiste, der som lyset i mørket fragter erfaringer fra Ginnungagaps tåger af levet liv til forklarelsens rige."
 
 
 
Kisterne præsenteret i forbindelse med "Kunst for alle" i Skive, april 2022.
 

 
 
 
 "Kunsten & Diamanten - Løsner op for tabuet om døden" * Søren Boudigaard, 2021